Hoe onderhoud jij je planten?

Afhankelijk van factoren als het seizoen, het klimaat in huis en de lichtinval hebben planten verzorging nodig. In de winter hebben kamerplanten minder verzorging nodig, zoals de planten buiten groeien de kamerplanten niet of minder, het is een rustperiode. Ze hebben in het algemeen minder water nodig. Toch zorgt de centrale verwarming ervoor dat je toch ook in de winter moet gieten, let er op dat je niet teveel water geeft. Van fel zonlicht in de zomer zullen kamerplanten in de winter minder tot geen last hebben. De dagen zijn een stuk korter, zodat planten veel langer donker staan. De winter is een mooie tijd om nieuwe planten online te zoeken of te zorgen voor leuke ompotten, want ook die dragen hun steentje bij aan de uitstraling van een kamerplant. 

 

Verpotten van kamerplanten

Verpotten van je kamerplanten kan het gehele jaar. De beste tijd om je plant een grotere pot te geven is aan het einde van de winter, het begin van een nieuw groeiseizoen. Echter als je een nieuwe plant aanschaft is het mogelijk dat deze meteen een grotere pot kan gebruiken. Je ziet dat als de wortels van de plant boven de grond uitkomen of onderuit de pot. Ook wanneer de bladeren van de plant geel worden, zonder dat je daarvoor een verklaring hebt, is een grotere pot nodig. Gebruik goede potgrond, goede planten zijn dat waard en ze zullen je dankbaar zijn door optimaal te gaan groeien en eventueel bloeien. De wat oudere planten hebben om de twee jaar voldoende aan een nieuwe pot met nieuwe grond. Het is niet altijd nodig om een grotere pot te nemen, bekijk dat per plant. Nieuwe grond is wel van belang voor de voedingsstoffen. Einde van de winter is een prima tijd om ook de planten in jouw serre onder handen te nemen voor een gezonde start van het nieuwe groei- en bloeiseizoen.    

 

Eenvoudig te onderhouden planten top 7

Onderstaand een rijtje van planten die gemakkelijk zijn in het onderhoud, de top 7:

  • Aloë vera, een zeer oude plantensoort met medicinale werking. De gel wordt verwerkt in lotions en crèmes. Bekijk de plant goed en je weet wanneer deze water nodig heeft (als de puntjes van het blad verkleuren). 
  • Vrouwentong of sanseveria (bekend onder de naam studentenplant), sterke lang levende plant, staat graag licht of halfschaduw, niet in direct zonlicht. Kan bij de verwarming staan. Water geven zorgt ervoor dat ze sneller groeit. Vergeet je het een keer ook dan gaat ze niet dood.  
  • Cactus geef je in de winter (3maanden) geen water, in het voorjaar meer licht en warmte en beginnen met gieten, zeker niet teveel geven, de wortels rotten dan weg. 
  • Dracaena, prachtige en sterke kamerplant, eens per 4 weken water geven (check de aarde in de pot), staat graag in de schaduw.
  • Yucca, prachtige kamerplant zonder eisen, weinig water, wateropslag in de stam, lichte standplaats. 
  • Monstera, fraaie gatenplant, heel bijzondere uitstraling, staat graag in (half)schaduw, pas op dat je niet teveel water geeft. 
  • Kentia palm, sterke plant, geen felle zon wel daglicht, giet ineens veel en laat vervolgens de grond opdrogen tot de volgende gietbeurt. 

Deze fraaie top 7 kun jij in huis halen en genieten van de prachtige kamerplanten met zoveel verschillend blad. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Chat openen
1
Vragen? Wij staan voor je klaar!
Hallo,
Waarmee kunnen we je helpen?